top of page
  • Foto van schrijverEva

5 tips om zelf mooie foto's te maken met je iphone

Bijgewerkt op: 10 nov. 2023

Wat je ziet ben je zelf. Maar wat laat je zien aan anderen? Hoe presenteer jij jezelf consistent en professioneel aan jouw toekomstige klanten? Mooie foto’s zijn een mega belangrijk onderdeel van jouw visuele visitekaartje. Als Fotograaf & Personal Brand Expert duik ik in jouw verhaal en voorzie ik je van passende professionele foto’s, maar je kunt daarnaast ook zelf met je smartphone aan de slag.


Waarom zelf fotograferen?

Bij een professionele fotoshoot kiezen we samen een geschikte locatie, kleding en setting. Ik stel je op je gemak en gooi al mijn creativiteit in de strijd om er iets unieks van te maken. We leggen de beste versie van jou vast in een serie beelden die ik daarnaast ook met veel liefde bewerk. Maar ik kijk niet elke dag over jouw schouder mee en ik ben er ook niet bij als jij een ‘gewone’ werkdag hebt, nieuwe producten binnen krijgt of ergens een toffe presentatie geeft. Toch zijn juist ook die momenten vaak waardevol om te delen. Jouw toekomstige klant wil namelijk het hele verhaal zien. Doe dus je voordeel met onderstaande tips!


Zakelijk portret inclusief visagie? Kijk even hier.


Tip 1 Less is more

Je hoeft niet alles te delen en dus ook niet alles te fotograferen. Fotografeer je je bureau met daarop een notitieboekje, toetsenbord en kopje koffie? Kijk dan even of die lelijke pen met reclame en dat boodschappenlijstje opzij geschoven zijn. Als je jezelf (of een ander) fotografeert, let dan ook even op de achtergrond: is deze niet te druk? Het is vaak een kleine moeite om even te verplaatsen naar een rustig plekje, zodat de focus op jou ligt en niet op je collega’s, afwas of de dozen op de achtergrond.


Tip 2 Kijk naar het licht

Maak je een selfie? Draai dan eens een rondje terwijl je naar jezelf kijkt op het beeld. Je ziet dan de schaduwen en kleuren veranderen. Als het licht van de zijkant komt, kan dit ongunstig zijn voor de oneffenheden in je gezicht. Soms is het mooi als het licht van achteren komt, maar het kan je gezicht ook te donker maken. Daarnaast is het vrijwel altijd aan te bevelen om niet met je gezicht in de volle zon te gaan staan om 13.00 uur ‘s middags. Kies in plaats daarvan voor een plekje in de schaduw of indirect licht.


Tip 3 Stel zelf scherp

Op vrijwel alle smartphones is het mogelijk om met een tikje op het scherm handmatig scherp te stellen. Wanneer je personen fotografeert stel je uiteraard scherp op het gezicht en de ogen, maar bij andere settings weet je camera niet altijd automatisch waar jij de focus op wil leggen. Is het die plant of juist het kopje koffie ernaast? Handig om dit dan zelf even in te stellen.


Tip 4 Probeer niet in te zoomen

Wanneer je gaat inzoomen met je smartphone, worden foto’s vrijwel altijd minder scherp. Probeer dit dus zo min mogelijk te doen. Ga in plaats daarvan gewoon wat dichter bij je onderwerp staan, of maak de foto niet.
Tip 5 Bewerk zelf je foto’s na

Om het makkelijk te houden geef ik je hierbij 2 opties.


Optie 1) Klik op ‘wijzig’ (bij iphone, rechtsbovenin als je een foto opent) en klik op het toverstafje (in rondje). Hiermee wordt je foto al automatisch geoptimaliseerd. Je kunt vervolgens de belichting nog iets aanpassen (volgende rondje) en ook andere opties uitproberen. Ik zou niet te veel aanpassingen doen, hoogstens de foto iets warmer of koeler maken (bij ‘warmte’) en eventueel wat verscherpen (bij ‘scherpte’). Vervolgens druk je op ‘gereed’ (rechts onder).


Optie 2) gebruik een app zoals ‘snapseed’ of ‘lightroom mobile’. Hierin kun je zelf bepaalde presets gebruiken of zelf maken en opslaan. Op deze manier kun je bepaalde voorinstellingen steeds herhalen en toepassen op verschillende foto’s voor een mooi geheel. In dit soort apps kun je eventueel ook je huid een beetje verzachten, mocht je - net als ik ;) - bijvoorbeeld wat last hebben van pigmentvlekjes zo net na de zomer. Natuurlijk wel even opletten dat je hier niet in doorslaat.
Toch liever foto's laten maken? In het ‘Watjezietbenjezelf’ coachingstraject werken we samen aan jouw verhaal, waarbij we stap voor stap door het werkboek lopen wat ik met veel liefde en ervaring heb samengesteld. In het derde deel bereiden we samen jouw Personal Branding fotosessie voor.


Investeer nu in een ijzersterke positionering, zodat je daar steeds op terug kunt vallen, wanneer je aan jouw zichtbaarheid werkt. Ik kan je helpen om je merk persoonlijker te maken zodat jij meer ideale klanten aan gaat spreken. Samen gaan we er voor zorgen dat jouw plaatje klopt.
82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page